Pamiętaj więc o tym aby, na przykład, przygotowany posiłek nie przyćmił nastroju chwili. Innymi słowy powinien on stanowić jedynie tło, ale za to tło perfekcyjne, do czułych wyznań obojga partnerów. Dlatego też, tak sam stół jak i potrawy winny być tyle skromne co wytworne i wykwintne.
Ideałem kulinarnym podobnego spotkania może być na przykład następująca koncepcja:
APERITIF:
AperoAmour lub jeden z uprzednio wymienionych
DANIE:
Półmisek owoców morza w towarzystwie szampana brut lub Chablis Premier Cru
DESER:
Mus czekoladowy i morelowy dream + szampan

Legendarną zaiste pozycję zajmują tutaj ostrygi. Nie dość, iż przebogate w cynk i jod, to ich największy walor afrodyzjakalny stanowią odczucia zmysłowe, wszystko się tutaj liczy, a więc wygląd, zapach, dotyk w ustach, smak.
Podobnie jak wino......
Szampan i ostrygi właśnie, pozwoliły przecież legendarnemu Casanovie, uwieść nad wyraz cnotliwą i bogobojną mniszkę, wiernie oddającą się życiu duchowemu w pewnym z weneckich klasztorów.