PODNIECAJĄCE KULINARIA SŁYNNYCH POSTACI



Henry Kissinger
(doradca d/s bezpieczeństwa prezydenta J-F Kennedy'eago i L.B.Johnsona, laureat pokojowej Nagrody Nobla) twierdził z najgłębszym przekonaniem, iż najwspanialszym, największym i najpotężniejszym afrodyzjakiem jest WŁADZA.

Mme de Pompadour (legendarna metresa króla Ludwika XV-go) dla skutecznego podtrzymania wigorów miłosnych tak monarszego kochanka, jak i swoich własnych, zwykła była regularnie aplikować: wanilię, wołowy móżdżek, trufle, selery i zupy na selerach, mocną kawę, imbir, miękisz razowego chleba maczany w czerwonym winie, korzeń mandragory, zapachy rododendronów, owoce lauru, puder z Indii (aloes, drzewo sandałowe muszkat, sproszkowane perły, szmaragdy i korale) rozpuszczany w winie i wodzie różanej, mrówcze nóżki, srom maciory, macica hieny, sproszkowane kości ropusze, wysuszone i sproszkowane kości krokodyli egipskich, nacieranie lędźwi miodem i świeżym masłem, sokiem ziół, krwią turkawki i krwią wróbla.

Mme du Barry (kolejna metresa Ludwika XV-o, powszechnie postrzegana jako najpiękniejsza kobieta epoki): zupa z krewetek na bulionie z kurcząt, przyprawiona zielonym koperkiem, kapłon nadziewany kasztanami, omlet z drobno posiekanym , świeżym korzeniem imbiru.

Ninon de Lenclos (najsłynniejsza kurtyzana epoki, podobno przez jej łózko przewędrowało sporo ponad 5 tysięcy kochanków), przepis na ulubioną zupę, rozpalającą namiętności swoich amantów: purée z zielonego groszku zmieszaj z bulionem, dodaj kieliszek wytrawnego sherry i trochę soku z cytryny, tuż przed podaniem dolej szampana, a kiedy zupka już będzie stać przed kochankiem, dodaj ubitej śmietanki