WINO W KUCHNI MIŁOŚCI


Wino w kuchni miłości pełni podwójna rolę. Jest bowiem nieodzownym towarzyszem przygotowanych na to specjalne spotkanie potraw, stanowi więc nieodłączny zaiste komponent „uciech stołu”.

Dramatycznie więc istotnym jest skomponowanie odpowiedniej harmonii win i potraw, i tak:

• Owoce morza (skorupiaki, ostrygi, mule, przegrzebki, homary, langusty, krewetki) z Muscadet Sèvre et Maine, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Chablis, Champagne
• Anchois: różowe Collioure
• Bouillabaisse: alzacki Riesling
• La pochouse: białe Rully
• Kawior: Champagne Brut
• Węgorz: alzacki Riesling
• Szparagi: nowozelandzki Sauvignon Blanc
• Moutarde de Dijon: czerwony burgund
• Czekolada twarda, gorzka: potężne Cabernet-Sauvignon z Kalifornii, Porto
• Czekolada mleczna: Tawny Port, Douro

Drugą, nie mniej istotną rolę jaką pełni wino w kuchni miłości, to stosowanie go jako najistotniejszego (poza sama potrawą) składnika gotowania, duszenia, pieczenia, macerowania itp. wszelkich potraw przygotowywanych na tą jedyną, wymarzoną i wyśnioną okazję. W kuchni na winie króluje wino. Stanowi ono nie mniej ważny element jak podstawowa potrawa. Innymi słowy w winie gotujemy, dusimy, macerujemy itp. Dzięki temu, wszystkie potrawy zyskują na nowych smakach, aromatach i soczystości. Kwintesencją doskonałości kuchni na winie jest tradycyjna
Kuchnia Burgundzka.


Przepisy kuchni na winie